3 en 4 ELEK

2de graad - 1ste en 2de leerjaar Elektriciteit (arbeidsmarktfinaliteit)

Vanaf het schooljaar 2021-2022 verandert het Beroepsonderwijs (BSO) en krijgt het ook een nieuwe naam: arbeidsmarktfinaliteit. Studierichtingen in de finaliteit arbeidsmarkt bereiden je voor om na het middelbaar onderwijs aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt, om te gaan werken.

 

Ook de studierichting Elektrische Installaties krijgt een nieuwe naam: Elektriciteit.

 

Maar niet alleen de naam van de studierichting verandert, ook de inhoud van de richting verandert. Vroeger bereidde de richting jou perfect voor om elektricien te worden. Dat is nog altijd zo, maar de richting Elektriciteit is nu ook de ideale voorbereiding op de studierichtingen Auto, Fietsen en Bromfietsen en Sanitair en Centrale Verwarming.

Auto’s, bromfietsen en fietsen worden steeds meer elektrisch en elektronisch. De bestuurdersplaats van een Tesla lijkt wel de cockpit van een ruimteschip. Denk ook aan al die coole elektrische steps die je ziet rijden. Ook verwarmingsinstallaties bevatten steeds meer elektronische onderdelen en bedien je met een afstandsbediening. Daarom is Elektriciteit de ideale voorbereiding op deze studierichtingen, en niet meer Basismechanica.

 

Behalve een aantal uren algemene vorming die bij elke richting arbeidsmarktfinaliteit hoort, krijg je vooral veel praktische en technische vakken. Maar wat leer je nu allemaal in de 2de graad Elektriciteit:

  • Algemene technische vaardigheden: hier leer je met specifieke machines en materiaal omgaan, zoals een kolomboormachine. Je maakt ook kennis met bepaalde technieken die je later nodig zult hebben zoals lassen, monteren of solderen.
  • De basis van fiets- en auto-elektriciteit: hoe maak je een voertuig klaar voor gebruik. Hoe monteer en demonteer je op een veilige en correct manier bepaalde onderdelen.
  • Een flinke brok technische en praktische basiskennis elektriciteit:
    • wat zijn de belangrijkste symbolen die gebruikt worden in elektrische schema’s?
    • hoe lees en teken je zo’n elektrisch schema?
    • hoe trek en plaats je kabels? Hoe los je elektrische storingen op en sluit je elektrische toestellen (videofoon, deurbel, parlofoon, dimmers,…) aan?
  • Een basis pneumatica: hoe werken (elektro)pneumatische schakelingen en hoe sluit je die aan?
  • Een basis elektronica: hoe werken bepaalde elektronische componenten zoals een schakelaar, een weerstand of een led en maak je een elektronische schakeling?

 

 

Op het einde van de 2de graad heb je voldoende basis om richtingen als Auto of Sanitair te volgen, maar ook om in de derde graad je verder te specialiseren in Elektriciteit. Dan leer je om meer ingewikkelde residentiële elektrische installatie in een nieuwe woning te installeren of een bestaande installatie te renoveren.


Lessentabel

  1ste leerjaar 2de leerjaar
BASISVORMING 14 14
Engels 2 2
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
NEST 8 8
SPECIFIEK GEDEELTE 18 18
Elektriciteit 18 18